IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В подкрепа на Украйна: Групата Green Day отменя концерта си в Русия

1 март 2022 14 40

Събитието трябваше да се състои на 29 май

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Групата Green Day окончателно отказа да направи концерта си в Русия тази пролет, след като страната започна военна инвазия в Украйна.

Преди няколко дни бандата, съставена от Били Джо Армстронг, Майк Дърнт и Тре Куул, направи официално съобщение, в което заяви, че няма да излезе на стадион „Спартак“ в Москва на 29 май. Съоръжението побира 45 000 души, които обаче няма да имат възможност да пеят заедно с Green Day заради решението на президента Владимир Путин да нападне Украйна.

„С болка в сърцата, заради текущите събития вярваме, че е необходимо да отменим предстоящия си концерт в Москва на стадион „Спартак“. Осъзнаваме, че това решение няма нищо общо с музиката, а е много по-важно от нея. Но искаме да знаете, че рокендролът е вечен и сме уверени, че в бъдеще ще се завърнем на тази сцена“, написа групата. Изпълнителите увериха, че всеки фен, закупил билет, ще си получи парите обратно.

Миналата седмица Русия започна инвазия в Украйна. Атаката вече достигна до столицата Киев, принуждавайки хиляди жители да напуснат домовете си и да се превърнат в бежанци. На границите се пропускат само жени и деца, тъй като мъжете на възраст между 18 и 60 години са задължени да се включат във военните действия.

Според украинските власти и официалните представители на ООН, поне 198 души, включително повече от 100 деца, са били убити досега. В неделя беше съобщено, че руският президент Владимир Путин е готов да атакува и с ядрени оръжия, след като напрежението между Русия и Европа се нажежи заради наложените икономически санкции от страна на Стария континент.

Преди ден пък украинският президент Володомир Зеленски подписа указ, с който страната му може да бъде приета в Европейския съюз по бързата процедура. По този начин той може да получи военна и хуманитарна помощ от страните членки. Според официални данни, досега най-малко 300 000 украински бежанци са влезли в ЕС.

Българският Червен кръст също започна кампания за подпомагане на бежанците от Украйна. Вече се събират материални дарения от първа необходимост. Всеки, който има възможност, може да дари дрехи, обувки, хигиенни материали и храни в областните центрове на Червения кръст. Организацията откри и дарителска сметка, по която могат да бъдат преведени финансови средства.

Ако искате да помогнете, сметката е следната:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
За пострадалите от кризата в Украйна.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари